Lära sig leva med solskydd

Jag äter sen många år tillbaka cellgifter pga min mage. Cytostatika i låg dos för att hålla min Uc i schackt. Numera får jag inte sola alls. Jag ska vara ständigt insmord i faktor 50 eller 30. Vet ni hur kletigt det är? Ansiktet ska skyddas av en keps alternativt smink med faktor i . Jag har Bare Minerals med faktor 15 i ansiktet.

Jag älskar solen. Jag har solat alldeles för mycket i mina dagar och jag kommer aldrig att skanna huden för att se de solskador jag har. Varje vår,varje år åker jag till hudkliniken och blir genomsökt med lupp ( stackars människa ) . Hon har ett stort förstoringsglas min läkare och hon går igenom hela mig. Cellgifterna drar ner mitt immunförsvar. I huden sitter en stor del av immunfösvaret.  Jag löper 50% större risk än andra att utveckla hudcancer. Och varje år , varje vår får jag bränna bort solskador på bröst och i ansiktet. De tar bort de med kolsyra. Skitkallt som blir jättevarmt.

Jag saknar att kunna ligga i solen med en bok och vippa på tårna. Jag ligger under parasollet och fuska ibland . Jag saknar våra dagar när vi tog kylväskan med oss fullpackad med god mat och dryck och låg på stranden hela dagen. Men jag får gilla läget. Det finns bra solskydds medel att kladda in sig i som inte kladdar så mycket. Jag är snygg även utan bränna och det går att smörja sig med jagblirbrunutansol. Men jag saknar solandet. Det gör jag.

Dock vill jag säga att var försiktiga med solandet. Det är inte värt det. Var rädda om ert skinn. Jag hörde en läkare prata om just vårt åldrande och solskador på teven häromdagen. Det fins inte en enda kräm som hjälper mot åldrandet. Men håller vi oss borta från solen mitt på dagen kan vi rädda oss lite grann.

Annons

Om annes

Kvinna,mamma,mormor,maka,envis och positiv samt livsnjutare. Älskar att träna,åka hoj,läsa och att vara mormor.
Detta inlägg publicerades i Cytostatika, sol, Ulcerös Colit. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Lära sig leva med solskydd

  1. Dagarna.nu skriver:

    Jag blir aldrig brun utan bara röd. Så för mig känns det bara dumt att ligga och pressa. Tyvärr så får man höra väldig ofta att man är så blek. Vilket är lite trist.
    Man ska vara försiktig med solen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s