Fight and flight

And rest and digest är uttryck jag fått lära mig förstå. Det handlar om, det sympatiska och parasympatiska nervsystemet. Det sympatiska nervsystemet kickar igång vid stress. Det är fight and flight. Det parasympatiska är det system som vi har vid vila. Det är det system vi alla borde vara mera förankrade i. Hjärtverksamheten är lägre, stressnivån är lägre och blodtrycket sjunker. Låter väl alldeles förträffligt bra.

Sedan har vi reptilhjärnan som kickar in när vi är i riktig fara. När kroppen liksom stänger ner. Ett tillstånd som är värre stress än fight and flight. När du utsätts för ett trauma kan ditt system gå in i ” spela död ” läget. Kroppen stänger ner och du kan till exempel skära dig i benet men du kommer inte att blöda.

Jag har i många år sagt att jag är expert på att stänga ner. Jag liksom bara stänger av. Jag kan inte ta in information. Det går heller inte ut någon information men i själva verket så är det mitt system som jag INTE styr över som stänger ner. När du i många års tid utsätts för ett trauma fixar kroppen detta per automatik. Den spelar död helt enkelt. Allt gör denna magiska kropp för att vi ska överleva.

Om annes

Kvinna,mamma,mormor,maka,envis och positiv samt livsnjutare. Älskar att träna,åka hoj,läsa och att vara mormor.
Detta inlägg publicerades i trauma. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s